Европейските борси се отърсиха от срива в Китай

Основните индекси FTSEurofirst и DAX отбелязаха растеж

Европейските борси се отърсиха от срива в Китай
192 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Акциите на европейските борси се повишиха днес, възстановявайки част от равновесието, разклатено от вчерашните резки разпродажби, породени от опасенията относно китайската икономика. Водещите китайски борси вече регистрираха загуби от 450 млрд. евро, предаде Reuters.

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300, който вчера отбеляза спад от 5,4%, нарасна с 2,5%, докато индексът на еврозоната Euro STOXX 50 се покачи с 2,3%.

Швейцарската химическа компания за селскостопански продукти Sygenta се представи най-добре в рамките на FTSEurofirst, нараствайки със 7,5%, след като източник от американския ГМО гигант Monsanto потвърди бъдещото й придобиване.

Все пак индексът FTSEurofirst остава заплашен от регистрирането на най-голямата си месечна загуба от 2002 г. насам, след като спадна с повече от 10% в рамките на август.

Германският DAX се покачи с 2,3%, след почти 5%-ен спад вчера, оставайки с близо 20% под рекордния връх, регистриран през април.

Световните финансови пазари се развълнуваха след резките разпродажби на китайските борси, които последваха девалвацията на юана по-рано през месеца.

Китайските акции отново се сринаха днес, а в Япония основният индекс Nikkei 225 регистрира спад от почти 4 на сто.

„Европейските капиталови пазари показват колебливи признаци на опит за възстановяване“, заяви Маркус Хюбер, старши специалист по продажбите в Peregrine & Black.

„Въпреки това, при положение, че китайските пазари понесоха още един сериозен удар днес и цялостното доверие в пазарите драстично е намаляло, трябва да се види дали текущият отскок е само с временен характер, или най-накрая сме свидетели на най-ниските равнища на настоящия низходящ тренд“, добави той.

Goldman Sachs намалиха прогнозата си за капиталовите пазари

Анализаторите на Goldman Sachs промениха прогнозата си за капиталовите пазари от „извънредна“ до „неутрална“, което се дължи на влиянието на спада в Китай, въпреки че не очакват разпродажбата да предизвика глобална рецесия, отчасти заради признаците на икономически растеж в САЩ и Европа.

„В същото време признаваме промяната на настроенията, която намира отражение както в цените на акциите, така и в тези на държавните облигации, чрез очакванията за инфлация“, съобщиха от инвестиционната банка.

Търгуваните обеми на европейските фондови пазари скочиха вчера до най-високото си ниво от близо година. Все пак те намаляха днес, като тези в рамките на Euro STOXX 50 и DAX паднаха под 3-месечните си дневни стойности.      

Подкрепи Economic.bg