Европейските хотелиери настояват за по-ефективна държавна помощ

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) иска удължаване на помощите и след края на 2021 г., както и увеличение на държавната помощ

Европейските хотелиери настояват за по-ефективна държавна помощ

Снимка: Unsplash

196 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) ще настоява за допълнително удължаване на държавната помощ за компаниите от сектора на хотелиерството и след 31 декември 2021 г. Асоциацията иска мярката да бъде удължена поне до 2024 г., когато се очаква по-голяма част от хотелите да успеят да върнат приходите си на нивата от 2019 г.

От ХОТРЕК подчертават, че в някои страни от ЕС, въпреки че са най-засегнати от кризата, хотелите не получиха целеви компенсации, защото формално бяха отворени, но заради ограниченията за пътуване реално не посрещаха клиенти, както бе и в България. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е член на ХОТРЕК.

От ХОТРЕК настояват подкрепата за хотелиерите да се изчислява на база постоянните разходи, които са необходими за извършване на дейността на местата за настаняване, а не според загубите от спад на оборота. Европейската асоциация предлага да се отчитат разходи като комисионните за туроператорите, тъй като тези средства се отчитат като приходи, генерирани от продажби, но реално не остават в сметките на хотелиерите.

Представителите на асоциацията настояват да бъдат увеличени таваните на допустимата държавна помощ със задна дата - съответно от 1.8 млн. евро за туристическите компании до 3-10 млн. евро и от 10 млн. евро за фиксирани разходи до 20-50 млн. евро. Според ХОТРЕК е задължително и компаниите, създадени след 1 януари 2021 г. да бъдат допустими за получаване на държавна помощ.

През януари 2021 г. бе приета ревизия на Рамковото споразумение за държавна помощ от Европейската комисия (ЕК). Така беше увеличена временната рамка за държавната помощ до 31 декември 2021 г. Таваните на помощта се увеличиха от 800 000 евро до 1.8 млн. евро за компаниите, работещи в туристическия сектор и от 3 млн. евро до 10 млн. евро за покриване на загуби от поне 30 на сто от оборота в сравнение със същия период от 2019 г. Освен това се разреши преобразуването на заеми, одобрени до края на 2021 г., в директни безвъзмездни средства без необходимост от одобрението на ЕК.

Подкрепи Economic.bg