Европейският туризъм е на ръба заради разпространението на коронавируса

Загубата на китайските туристи струва 1 млрд. евро на месец

Европейският туризъм е на ръба заради разпространението на коронавируса

Снимка: Pixabay

2087 ~ 2 мин. четене

Туристическата индустрия трябва да се подготви за труден период, докато коронавирусът се разпространява в цяла Европа. Предупреждението дойде още миналата седмица от анализаторската компания GlobalData, а притесненията се увеличиха и от предупреждението на Световната здравна организация, че „светът не е готов” за пандемия.

Туристическият сектор в Европа се възползва значително от икономическия възход на Китай през последните две десетилетия и сега страда от липсата на китайски туристи.

Разпространението на коронавируса, което спря пътуванията на китайските туристи, струва на европейската туристическа индустрия около 1 млрд. евро на месец загубени приходи. Това заяви днес еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар в ЕС Тиери Бретон.

„Китайските туристи не идват в Европа от януари. Това означава загубени 2 млн. (хотелски) нощувки. Това е 1 млрд. евро на месец от януари", каза той.

Коронавирусът разтресе най-вече индустрията в Италия, а Франция затвори световноизвестния музей Лувъра в неделя.

Броят на страните, засегнати от вируса, вече е 60, а броят на смъртните случаи в световен мащаб достигна над 3000.

Усещането за криза се задълбочи през уикенда – училищата в много градове останаха празни, а плановете за пътуване на милиони хора се провалиха.

Американското правителство посъветва американците да не пътуват до двата най-засегнати северни италиански региона, сред които Ломбардия, която включва Милано. Основните американски авиокомпании започнаха да спират полетите до Милано.

Ограниченията за пътуване срещу Италия и нарастващите страхове във Франция могат да нанесат тежък удар на туристическите индустрии на страните. Пролетта, особено Великден, е изключително популярно време за учениците да посещават Франция и Италия.

„Вече регистрирахме забавяне на американците, които идват в Италия през последните дни“, заяви Бернабо Бока, президент на хотелиерската асоциация на Италия.

Повече от 5.6 млн. американци посещават Италия всяка година, което представлява 9% от чуждестранните туристи в страната.

Коментари: 0