Еврото под натиск след изказвания на представители от ЕЦБ

Златото се отдалечи от 2- седмичния връх

Еврото под натиск след изказвания на представители от ЕЦБ
240 ~ 3 мин. четене

Еврото загуби позиции в понеделник, след като изказвания на длъжностни лица от ЕЦБ повишиха очакванията за по- нататъшни мерки за стимулиране докато инвеститорите чакаха да видят дали лидерът на Япония ще свика предсрочни избори, след като страната неочаквано изпадна в рецесия.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги, заяви в понеделник, че централната банка е готова да предприеме нови стъпки, с които да подкрепи възстановяването на еврозоната.

По- рано през деня членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, Ив Мерш, очерта подробно какво може да включват подобни стъпки и заяви, че ЕЦБ теоретично може да започне да купува злато, акции, дялове на фондове или други активи в случай на необходимост.

Еврото днес е стабилно на нивата около 1.2470, отдалечавайки се от 2- седмичния връх на 1.2580, достигнат рано вчера.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна до 87.999, доближавайки се до 4- годишния връх на 88.267, достигнат в петък.

Доларът беше стабилен спрямо йената на 116.60, оставайки близо до 7- годишния връх на 117.06, достигнат в понеделник, след слабите данни за БВП на Япония.

Японската икономика се сви с 1,6% на годишна база през периода юли- септември, след свиването от 7,3% през второто тримесечие, който дойде след увеличението на националния данък върху продажбите, което от своя страна доведе до спад в потребителското търсене. Техническата рецесия е причина за министър- председателят Шиндзо Абе да се замисли дали да забави непопулярното ново увеличение на данъка върху продажбите и да свика предсрочни избори.

Златото леко се отдръпна от двуседмичния връх

Златото се отдалечи от 2- седмичния връх, достигнат в понеделник, след като доларът поскъпна поради новината, че Япония е изпаднала в рецесия, а силната техническа съпротива може допълнително да ограничи печалбите на метала в краткосрочен план, коментираха анализатори.

Доларът поскъпна до 7- годишен връх спрямо йената, след като данни показаха, че БВП на Япония се е свил с 1,6% на годишна база през периода юли- септември.

Впоследствие йената възвърна част от загубите, но доларът остана на печалба от 0,4% спрямо шестте основни валути.

Търсенето на златото в ролята му на безопасен актив също намаля, след като данни показаха, че индустриалното производство в САЩ е нараснало леко през октомври, въпреки признаците за известно забавяне на икономическия растеж в началото на четвъртото тримесечие.

Спот златото поевтиня с 0,1% до 1 186.17 долара за тройунция, след като преди това достигна най- високата си стойност от 31 октомври насам на 1 193.95.

Металът поскъпна с 2,3% в петък, преминавайки над техническото ниво на 1 180, след като покриването на къси позиции, покупките от страна на фондовете и слабостта на долара неутрализираха по- добрите от очакваното данни за САЩ.

Анализатори споделиха, че в краткосрочен план ръстът на златото вероятно ще срещне съпротива около ключовата техническа съпротива на 50- дневната пълзяща средна около 1 211 долара за тройунция, ниво, което металът не успява да пробие от началото на август.

Икономическият оптимизъм също може да навреди на метала, тъй като при подобни обстоятелства инвеститорите се насочват към по- рискови активи, каквито са акциите. Стабилната икономика също така може да даде знак на Фед, че е време да се повишат лихвените проценти, което също би наранило нелихвоносното злато.

Сред останалите благородни метали платината изгуби 1% до 1 199.50 долара за тройунция, докато паладият се понижи с 0,6% до 765.72 долара за тройунция. Среброто изгуби 0,7% до 16.14 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg