Съдът запорира имуществото на КТБ

Спрени са и съдебните и арбитражни дела срещу банката

Съдът запорира имуществото на КТБ
136 ~ 1 мин. четене

От 11 ноември е допусната обща възбрана и запор върху имуществото на КТБ по молба на БНБ. Постановено е и спиране на съдебните и арбитражните дела срещу имуществото на банката, съобщиха от Софийския градски съд пред БГНЕС.

Вчера със свое определение съдът насрочи делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ за 24 ноември от 10.30 часа. За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

До производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Отрицателният капитал на банката е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете трябва да назначи синдик. Не по-късно от месец след това синдикът трябва да изготви списък на кредиторите и вземанията и да извърши опис на недвижимите и движимите имоти на банката, парите и ценните книги, както и на вземанията й от трети лица.

След като банката бъде обявена в несъстоятелност и активите й бъдат реализирани, ще започне изплащането на депозитите, които не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. Беше обявено, че гарантираните депозити ще започнат да се изплащат от 4 декември.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg