Еврото се стабилизира след положителни данни за Германия

Златото се стабилизира в близост до нивата от 1200 долара за тройунция

Еврото се стабилизира след положителни данни за Германия
188 ~ 3 мин. четене

Еврото се стабилизира и скочи срещу долара, след като започна закриване на къси позиции в единната валута при излезлите окуражителни данни за бизнес настроенията в Германия. Допълнителна подкрепа за валутата дойде от председателя на Бундесбанк, който предупреди за законодателните пречки пред които е изправена Европейската централна банка ако тръгне по пътя на печатането на пари, за да купува правителствени облигации. Коментарите на Йенс Вийдман увеличиха въпросителните около способността на ЕЦБ да действа, след като председателя Марио Драги в края на миналата седмица загатна за нови мерки в еврозоната.

Всичко това доведе еврото до връх от 1.2443 срещу долара след изравненото вчера две годишно дъно от 1.2358. Кросът евро/йена скочи до 147.38 при дъно от 145.59. Миналата седмица кроса удари шест годишен връх от 149.12. Долар/йена е на 117.90, а по-рано беше нараснало и до 118.59. Японската валута е под сериозен натиск и миналата седмица падна до седем годишно дъно срещу зелените пари на 118.98. То дойде след изненадващите действия на Японската централна банка миналия месец, когато разшири масивната си програма по купуване на активи. Скоростта на обезценка на йената обаче провокира някои официални лица в Япония да изразят загриженост. В петък министъра на финансите описа спада на йената като прекалено бърз, което доведе до бързия й растеж. Днес обаче председателя на централната банка Харухико Курода описа последния спад на йената като положителен за износителите, но вредящ на домакинствата и малките фирми, както и на непроизводствения сектор посредством повишаване на разходите за внос.

Рано сутринта стенограмата от последното заседание на ЯЦБ показа, че нейните представители са загрижени от разширяването на количествените поощрения, които увеличават риска това да бъде разглеждано като финансиране на правителствения дефицит. Четири от деветте члена на управителния съвет на банката са били против решението за разширяване на монетарната политика.

Австралийският долар загуби почти всички свои последни печалби, тъй като облекчението от монетарните стимули в Китай отстъпи място на опасенията за преобладаващата слабост на втората по големина икономика в света. Това развитие сигнализира също и че инвеститорите използват всяка възможност да продават валутата при покачване. Тя падна от 0.87 до 0.8582 срещу зелените пари. В петък австралийския долар скочи до 0.8732 при изненадващото намаление на лихвите в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия.

Златото се стабилизира в близост до нивата от 1200 долара за тройунция

Златото се стабилизира под 1200 долара за тройунция след малките загуби вчера. Инвеститорите наблюдават долара и предстоящия референдум в Швейцария за централната банка и златните резерви. Целта на вота на 30 ноември е да се забрани възможността на Швейцарската национална банка да продава златни активи и да я задължи да поддържа поне 20% от активите си в злато в сравнение с нивата им от 8% през миналия месец. Според пазарите “да” вот ще помогне на цената на златото, което падна по-рано този месец до четири и половина годишно дъно. Последните социологични проучвания обаче сочат, че подкрепата за такова решение сред швейцарските избиратели е спаднала до 38%. Мнението на анализаторите е, че положителен вот веднага ще се отрази в цената на златото с покачване от поне 50 долара. Засега обаче прогнозите на специалистите са, че вота ще е отрицателен.

Спот цената е на 1198 долара за тройунция и под три седмичното дъно от петък на 1207.70 долара. Вчера метала спадна след като отмина отзвука от изненадващото намаление в петък на лихвите в Китай. Дилърите изчакват по-късно днес данни за американската икономика, за да определят силата й и влиянието върху долара. Силни стойности могат да навредят на златото, тъй като ще провокират Федералния резерв да повиши лихвите по-рано, а златото е актив който не носи лихва. При по-силен долар деноминираните в долари активи като златото стават по-скъпи за притежателите на други валути и така намалява търсенето му като средство за защита.

При другите благородни метали платината скочи с 1% след спад вчера с 2%. Среброто и паладиума също нараснаха.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg