Еврозоната вече се подготвя за „твърд Brexit“

Целият ЕС предприема извънредни мерки за готовност за какъвто и да е сценарий

Еврозоната вече се подготвя за „твърд Brexit“

Снимка: БТА

5580 ~ 1 мин. четене

Държавите от Еврозоната са започнали подготовка Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“), но все още се надяват се надяват, че този сценарий няма да се сбъдне. Това обяви председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от Еврозоната, Марио Сентено.

По думите му Европейският съюз като цяло вече е предприел извънредни мерки, които обхващат всички системни дейности в Блока, за да се минимизират пазарните сътресения в случай на „твърд Brexit“.

Вероятността Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение за бъдещите им икономически отношения расте с всеки изминал ден, тъй като депутатите в Лондон категорично отказват да приемат документа, договорен от премиера Тереза Мей с Брюксел.

Днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи едногодишно „гъвкаво“ отлагане на Brexit, а Мей поиска отлагането да е до 30 юни. Дори и да има отлагане обаче, неяснотата как може да се реализира благоприятен за Лондон Brexit засега не се разсейва. В края на март британските депутати отхвърлиха всички осем предложени алтернативни плана за Brexit, сред които бяха оставане в митническия съюз на ЕС и нов референдум за членството на Великобритания в Блока.

Коментари: 0