Exxon Mobil може да участва в конкурсите за сондажи в Черно море

Делян Добрев информира, че тръжната процедура вече е в ход

Exxon Mobil може да участва в конкурсите за сондажи в Черно море
268 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Exxon Mobil се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване на нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът на компанията Стейси Уелтмър, отговорен за проучванията в Европа и Каспийския регион, по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на „Булгар­трансгаз” Делян Димитров.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на Exxon Mobil край Хюстън, щата Тексас, САЩ, а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  

По време на срещата Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 г. Срокът за подаване на офертите е до 21 септември тази година, отбеляза още Добрев.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар” и „Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 г., като може да бъде удължен 2 пъти с по 2 г.

Делян Димитров от „Булгар­трансгаз” подчерта също, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. След стартирането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно. Вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От Exxon Mobilзаявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на водния басейн.

Подкрепи Economic.bg