Exxon продава норвежките си нефтени находища

Американската компания обмисля да продаде активите си в британското Северно море

Exxon продава норвежките си нефтени находища

Снимка: Exxon

Exxon Mobil се съгласи да продаде норвежките си активи за нефт и газ на стойност до 4 млрд. долара. Това бележи началото на процеса по напускане на страната, след като американската компания е присъствала на него повече от век, пише Reuters, цитирайки свои източници, започнати с въпроса.

Exxon заяви през юни, че се стреми да продаде норвежкия си портфейл, който се състои от миноритарни дялове в повече от 20 нефтени полета, управлявани от местния производител Equinor и англо-холандската Royal Dutch Shell.

„Като практика, ние не коментираме търговски дискусии“, заяви за Reuters говорител на Exxon.
Акциите на Exxon, най-голямата в света публично търгувана петролна компания, се повишиха с 1.7% на днешната сесия в Ню Йорк, след като Reuters публикува информацията.

Базираната в Ървинг, Тексас компания е провела разговори през последните седмици с редица заинтересовани страни, включително с компании, регистрирани в Осло - Equinor, Aker BP и DNO, регистрираните в Стокхолм Lundin Petroleum и Var Energi, както и фирмата за дялово участие Hitech Vision, посочват източници от индустрията.

Equinor, Lundin, DNO и Var не са били открити за коментар.

Тримата източници са заявили, че Exxon е затворил процеса по продажба през последните дни с един купувач, след като се е договорил за условията на продажба.

Exxon е наел инвестиционната банка Jefferies, за да ръководи процеса по продажба, съобщиха за Reuters миналия месец банкови източници.

Jefferies отказа коментар.

Продажбата, ако бъде одобрена от регулаторите и приключи успешно, идва след като Exxon се фокусира през последните години върху производството на шистов петрол и газ в САЩ, особено в Пермския басейн, както и върху развитието на огромни петролни находища в Гвиана.

Exxon също обмисля да продаде активите си в британското Северно море след повече от 50 години експлоатация, заявиха източници от индустрията пред Reuters миналия месец.
Коментари: 0