Facebook мисли за премахване на антиваксърско съдържание

Заради спонсорирани реклами в държави с огнища на морбили

Facebook мисли за премахване на антиваксърско съдържание

Снимка: Pixabay

След реакцията и критиките за разпространението на анти-ваксърска реторика и спонсорирани реклами, насочени към бременни жени в държави с регистриран скок на огнища на морбили, Facebook заяви, че може да намали или премахне невярна информация от платформата, според изявление, получено от Bloomberg. 
Социалната мрежа също така заяви, че може да реши да понижи анти-ваксърското съдържание от резултатите от търсенето във Facebook.

Потребителите имат възможността да докладват за преглед на съдържание по всяко време, а свързаната със здравето информация е допустима за проверкаот партньорите на Facebook за проверка на факти в 25 държави. 

Компанията съобщи пред Business Insider, че проучва начини за по-лесно намиране на образователна информация за ваксините, като същевременно минимизира вредите, причинени от дезинформация, но все още "мисли как би изглеждал правилният подход за това усилие".

"Ние сме ангажирани с точната и полезна информация във Facebook", заяви говорител на компанията пред Business Insider. 

„Премахваме съдържание, което нарушава нашите стандарти на общността, статии, които могат да бъдат подвеждащи, и подлагаме на проверка на факти статии от трети страни, за да предоставим на хората по-голям контекст. Имаме още какво да направим и ще продължим да полагаме усилия за предоставяне на образователна информация за важни теми като здравето. "

Не е ясно обаче кога Facebook може да се справи с този проблем.

Дори и в момента само при търсене във Facebook излизат групи като Rage Against the Vaccine (Ярост срещу ваксините) и The Truth About Vaccines (Истината за ваксините) - и двете разпространяващи невярна информация за ваксините, според "Бизнесинсайдър". Двете групи имат над 40 000 членове.

Според Американския център за контрол на заразните заболявания има над 100 случая на морбили от януари - повече от цялата 2016 година, когато е имало само 86. 

Световната здравна организация посочи отричането на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за глобалното здраве за 2019 г.

Припомняме, че в България също вече са регистрирани 21 случаи на морбили.
Коментари: 0