Черната кутия на една иновация

Екипът на „Комрад кооператив” вярва, че блокчейн и изкуственият интелект ще пренаредят пъзела на икономика от нов тип

Черната кутия на една иновация

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

За повечето хора новите технологии са черна кутия. Ако другите тръгнат към нея, и те тръгват натам. Но ако другите бягат от черната кутия, и те правят същото. Има обаче и такива, които изоставят всичко и започват да работят с тази „черна кутия”, те я развиват и усъвършенстват. За тях тя е иновативна идеята, която има потенциала да промени бъдещето на човечеството, обяснява Тодор Колев. Той е председател на „Комрад кооператив” - организацията, която в края на 2018-а е големият победител в ежегодния конкурс „Иновативно предприятие на годината“ с признание за „Социална иновация”.

С поглед назад

Читателите на сп. „Икономика” са имали предишна среща с Тодор Колев, когато в началото на 2017 г. го представихме като технологичен предприемач. Той създава компанията „Обекто” през 2008 г. в зората на голямата финансова криза и ето какво разказва той сега: „По онова време се обещаваше нов вид икономика. В края на октомври 2008 г. обаче се появи биткойнът, месец по-късно стартира „Обекто”. Биткойнът стана възможен, след като бе решен големият проблем в информатиката, известен като Задача на византийските генерали - те искат да завземат един град, но всички военачалници си съперничат помежду си. Въпросът е как да се координират действията, като няма главнокомандващ. На практика хората не са в състояние да съгласуват реакциите си, ако няма лидер, а блокчейн способства компютри, както и хора, да синхронизират действията си, без да има главен”.

Фокус

„Комрад кооператив” разработва нов модел за организация на икономическата дейност. Нямат претенции да са негов откривател, но са негов проводник и са сред водещите групи, които го разработват като методика и технология. Работят за създаването на децентрализирани автономни организации, като методът им на управление е базиран на блокчейн.

Търсения

Как се развива „Комрад кооператив”, научаваме от Иван Василев, член на УС на организацията: „Създадохме тази структура, защото решихме, че кооперациите са най-добрата правна форма за децентрализирани организации. При нас няма един главен, който да задава тона, а има група от единомишленици, които повече от година, обединени от обща идея, работим заедно и заедно постигаме много повече, отколкото която и да е друга стартираща компания за същото време. Използваме модела, наречен високорисков автоматизиран дълг. В този блокчейн договор всеки си записва дълг, когато работи за организацията. Когато кооперацията прави пари, автоматично този дълг се изкупува и хората получават възнаграждение. Разработваме софтуер с отворен код и всеки може да го използва за издаване на дълг, но тогава 1% от този „дълг” отива към кооператива. Така сме обвързани с успеха на компаниите, които ползват нашия продукт, без пряко да продаваме продукт или услуга”.

Инвестиции

Стратегическите инвеститори разпознават„Комрад кооператив” като един от екипите, които ще направят възможна голямата промяна. През 2018 г. екипът на кооператива успява да привлече 570 хил. евро. Част от средствата са за развитието на инфраструктура за управление на децентрализирани автономни организации върху блокчейн посредством умни договори, наречена Wetonomy. А другата част отиват за платформата Сайнет (Scynet) за създаване и трениране на изкуствен интелект на основата на блокчейн – система, която никой няма да може да изключи. Очакванията са тази пролет да привлекат още инвестиции.

Ноу-хау

Ентусиастите от  „Комрад кооператив”  не използват готова разработка, а създават нови технологии в блокчейн и изкуствения интелект. Правят и научни доклади с отзвук в световен мащаб. Дори един от членовете на кооператива Звездин Бесарабов е преподавател по блокчейн в СофтУни, а самият той е ученик в XII клас. Работейки в сферата на тези нови технологии добиват ноу-хау, което за много компании е екзотика. „Обединяването на блокчейн с изкуствен интелект е Светия Граал на технологията”, уверява Тодор Колев.

По-евтино и по-лесно

Тодор Колев се опитва да създаде система, която да превърне България в технологичен лидер: Блокчейн дава възможност на нашата страна да е водеща в световната промяна, тъй като в нея има много талантливи хора, които разбират от IT иновации. Технологията позволява скъпото и сложно нещо да става евтино и лесно и затова правим така, че да постигаме повече чрез по-малко. Светът се променя фундаментално и вместо линейно да го догонваме, ние предлагаме нова възможност да преобърнем икономиката. Тази нова икономика ще е базирана основно на блокчейн и трансакциите ще се улеснят. А колкото по-лесно стават трансакциите в една икономика, толкова по-бързо се движи тя и толкова по-голяма стойност създава. Блокчейн базираната икономика ще расте експоненциално.

Вятърът на промяната

Другата технология, която ще способства за коренната промяна на икономиката, е изкуственият интелект. Скоро той ще може да решава същия клас проблеми, както и ние, хората. Тогава няма да сме икономически ефективни да работим, машините ще се справят далеч по-добре от нас. Затова ще трябва да си отговорим на въпроса Какво ще правим ние, хората, когато няма да има какво да правим, казва Тодор Колев.

Блокчейн има потенциала да предостави по-ефективен икономически модел, който ще позволява да се види личният принос на всеки, вярват в „Комрад кооператив”. Така според тях и личната отговорност ще е по-голяма, защото ще се възнаграждава индивидуалното участие.

Готови ли сме да отворим черната кутия на бъдещето…

Коментари: 0