Фалшиви банкноти от 50 паунда са засечени в България

Копията минават дори проверките на броячните машини

Фалшиви банкноти от 50 паунда са засечени в България

Снимка: Pixabay

5692 ~ 1 мин. четене

Фалшиви банкноти от 50 паунда са засечени в България. Сигналът е постъпил от малко обменно бюро, след което веднага са осведомени големите и водещи обменни вериги, за да бъде предпазен мигновено пазара ни от нашествието на фалшификатите, съобщават от Tavex.

Вече са взети полицейски мерки и БНБ са предупредени за наличието на тези банкноти, които са с почти незабележим фалшив произход. Особената им черта е, че успяват да „издържат“ проверката дори на броячните машини, съобщават финансови експерти от голямата обменна верига.

Защитите, с които се отличава банкнотата от 50 паунда, са ултравиолетов елемент, релефен печат, метална нишка, воден знак, допълващ се срещу светлината елемент и микрошрифт. Най-лесният начин да бъдат разпознати фалшификатите, е ръчна проверка. През последните 5 години има ръст на фалшивите банкноти от 50 паунда и те стават все по-изпипани.

Страната ни е привлекателна туристическа дестинация, особено през пролетта, през която преминават хора от цял свят, а това е предпоставка за лесно разпространение на фалшификатите, както на територията на България, така и извън нея.

В Обединеното Кралство средно 1 на 5000 банкноти е фалшива, като най-често срещаната фалшива банкнота е с номинал 20 паунда. Официалните данни на Bank of England сочат, че през 2018-та година от банката са изтеглени 461,000 фалшиви банкноти от 10 паунда.





Снимка: Tavex
Коментари: 0