Фандъкова изпробва новите влакове за Линия 3 на метрото

Влакчетата ще могат да се движат без машинист, но на първо време ще имат водачи

Фандъкова изпробва новите влакове за Линия 3 на метрото

Фандъкова и представители на Siemens в новото влакче

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

4268 ~ 1 мин. четене

Кметът на София Йорданка Фандйкова и директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев изпробваха новите влакове, които ще се движат по Линия 3 на столичното метро. Първият от 20-те влака е вече в София и се намира в депото на ул. "Житница". На 16 юли ще дойде второто влакче, а на 3 август се очаква и третото.

 Влакчетата на Siemens ще могат да се движат и без машинист, но на първо време ще бъдат пуснати с машинисти, обясни кметицата.
 
Вече са реализирани около 79% от дейностите от първия етап от строителството на новата метролиния 3. Над 3 км от тунелите са прокопани от метропробивната машина. Тя в момента е на НДК и ще потегли утре към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“.
 
През есента на 2019 година ще бъде пуснат първият етап от 8 км и 8 метростанции. Вторият етап от 4 км до Околовръстния път на „Горна баня“ ще е готов през 2020 година.
 
Третата отсечка от метрото се очаква да превозва около 130 000 пътници дневно, каза още Фандъкова.
 
Ул. "Житница" ще бъде изцяло обновена следващото лято, преди старта на метрото. На Метростанция "България" вече е започнало монтирането на релсовия път. До септември ще бъдат монтирани 2 км релси от кв. "Красно село" до Медицинска академия.
 

Подкрепи Economic.bg