Фандъкова подкрепя плана за Перник, но при няколко условия

Столичният общински съвет трябва да одобри решението за използването на водоснабдителната мрежа на София

Фандъкова подкрепя плана за Перник, но при няколко условия

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази готовност да подкрепи идеята за използване на водопреносната мрежа на София, по която да преминат допълнителни количества вода от водосбора на язовир „Белмекен“ в посока Перник. Тя обаче настоява за 100% гаранции, че в случай на дисбаланс подаването от София към Перник ще може да се спре. 

„Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София“, се казва в официалната позиция на столичния градоначалник. 

Фандъкова настоява още финансирането на всички допълнителни дейности да бъде единствено от държавния бюджет. 

„Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено“, се казва в позицията ѝ.

В понеделник Министерски съвет ще отправи официално предложение към Столична община да се включи в проекта. Фандъкова, от своя страна, е поискала в него да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. „Белмекен“ и  монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар „Мало Бучино – нов“, така че при проблем подаването към Перник да бъде спряно.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „Искър“ (75%) и язовир „Бели Искър“ (25%). Един от източниците на захранване на язовир „Бели Искър“ е яз. „Белмекен“. 

В момента не съществува техническа възможност, така че да се позволи водоснабдителните системите на София да подават към Перник, тъй като те не са свързани. Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. „Белмекен“, които да  бъдат отведени през софийски магистрален водопровод  до резервоар „Мало Бучино - нов“ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. „Искър“ са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода. 

Междувременно е възложено на дружеството „Софийска вода“ да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. „Белмекен“ до Перник. Цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.

Фандъкова е поискала от правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. „Бели Искър“ да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.

Коментари: 0