Фандъкова: През 2020 г. ще подменим всички тролеи в София

Обществените поръчки вече ще е провеждат само онлайн, каза столичният кмет

Фандъкова: През 2020 г. ще подменим всички тролеи в София

Снимка: Economic.bg/Архив

2894 ~ 2 мин. четене

През 2020 г. всички тролейбуси в София ще бъдат подменени и ще продължи работата по цялостната модернизация на градския транспорт в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на срещата на Столична община, пише „Фокус“.

„До края на януари очаквам да приключат две от процедурите за закупуване на нови 25 трамвая и 30 тролея. Със закупуването на тези тролейбуси старите те ще бъдат изцяло подменени“, каза Фандъкова. Тя съобщи, че и през тази година ще продължат инвестициите в обновяването на градския транспорт и закупуването на електробуси и автобуси, които се движат на природен газ. Всички тези усилия са част и от мерките на общината за справяне със замърсяването на въздуха в столицата.

„Вчера дойдоха и последните 7 нови електрически автобуса, които са част от проекта, опериран от „Столичния електротранспорт“. Всички 15 електробуса, от първия етап на този проект, са в София. А по линия 123 вече се движат само нови електробуси. Останалите ще бъдат пуснати до края на месец март и ще се движат по линии 84 и 184“, обяви Фандъкова.

По думите на столичния кмет до средата на годината се очаква да пристигнат всички 13 нови трамваи. Тя уточни, че два от тях вече са в движение и се чакат останалите 11. „Всички те ще се движат по линия номер 18“, каза Фандъкова.

По отношение на електронните обществени поръчки Фандъкова обяви: „Имаме пълната готовност първите поръчки, които трябва да се обявят за новата година да бъдат обявени онлайн и вече да няма друг начин“. Тя обяви, че първата поръчка, която ще бъде възложена по новия начин е за поддръжка и експлоатация на 11 фонтана в София, а прогнозната й стойност е за около 240 000 лв.

„Има и още няколко поръчки, които са по-малки. Сред тях е за доставка на медицински консумативи. Процедурата е на стойност около 39 500 лв.“, обяви Йорданка Фандъкова.

Според Фандъкова ползата от този начин на провеждане на поръчките от една страна е, че участниците няма да разнасят кашони с документи, защото всички документи се подават електронно, а от друга страна този способ ще осигури максимална прозрачност на обществени поръчки.

Коментари: 0