ФБР публикува снимки от атаката срещу Пентагона от 11 септември

Атентатите на този ден са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век

ФБР публикува снимки от атаката срещу Пентагона от 11 септември
3002 ~ 1 мин. четене

ФБР пусна архивни снимки, показващи разрушенията в Пентагона в резултат на терористичната атака от 11 септември 2001 г. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

Общо 27 снимки са качени на сайта на федералното бюро. Снимките показват части от полет 77 на авиокомпанията American Airlines, който в злополучната сутрин излита от международното летище „Вашингтон-Дълес“.

Снимки от въздуха показват масивната дупка, останала в стената на Пентагона след удара на самолета.  На други се виждат как следователи преминават през отломките, както и щетите от пожара във вътрешността на сградата.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.

Подкрепи Economic.bg