Фед вади тежката артилерия - още $2 трлн. за стимулиране на бизнеса и градовете

Ролята на Фед е да осигури възможно най-голямо облекчение и стабилност, заяви Джером Пауъл

Фед вади тежката артилерия - още $2 трлн. за стимулиране на бизнеса и градовете
2195 ~ 2 мин. четене
Федералният резерв на САЩ представи днес спешни програми, чрез които биха могли да се отпуснат над 2 трлн. долара заеми за фирми, както и на федералните и местните власти, в опит да се помогне на икономиката да се възстанови от опустошителната пандемия от Covid-19, съобщава Politico. 

Програмите ще бъдат подкрепени от друг пакет икономически стимули за 165 млрд. долара, приет миналия месец от Конгреса, както и 30 млрд. долара, които преди това бяха поети от Министерството на финансите.

Обхватът и мащабът на програмите подчертават колко сериозна заплаха представлява епидемията за икономиката, в която през последните седмици бяха унищожени милиони работни места поради затваряне на много бизнеси.

„Най-важният приоритет на страната ни трябва да бъде справянето с тази криза в общественото здравеопазване, като се грижи за болните и ограничи по-нататъшното разпространение на вируса“, казва председателят на Фед Джером Пауъл в изявление. „Ролята на Фед е да осигури възможно най-голямо облекчение и стабилност през този период на ограничена икономическа дейност, а нашите действия днес ще помогнат да се гарантира, че евентуалното възстановяване е възможно най-енергично“, добавя той.

Фед се ангажира да закупи до 600 млрд. долара заеми от средни фирми с до 10 000 служители или 2.5 милиарда долара приходи през 2019 г., в програма, наречена „Заеми за Мейн Стрийт“ (Мейн Стрийт е основна търговска улица, или синоним на бизнеса).

По тази програма централната банка ще закупи до 95% от заеми, отпуснати от банки, които пък ще запазят останалите 5 процента. Фед предвижда и пакет от 350 млрд. долара помощи, отпуснати за държавно подпомагани заеми за малки предприятия, като банките ще могат да предоставят тези кредити като обезпечение.

В рамките на спешен пакет за местните власти ще бъдат на разположение 500 млрд. долара за изкупуване на дълг от щати, градове с население над един милион и градове с население над 2 милиона.

Фед също така разширява своите програми, предназначени за закупуване на облигации от корпорации, чийто дълг е счетен за безопасен от агенциите за кредитен рейтинг, както и програма за увеличаване на студентските кредити, автокредитите и дълга по кредитни карти от банките, които заедно ще осигурят 850 долара милиард финансиране.
Подкрепи Economic.bg