Фед запази лихвите без промяна въпреки натиска на Тръмп

Американският президент искаше понижение поне с 1 пр. пункт, за да се изстреля американската икономика „като ракета“

Фед запази лихвите без промяна въпреки натиска на Тръмп

Снимка: БТА

900 ~ 1 мин. четене
Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти без промяна въпреки натиска на президента Доналд Тръмп да бъдат намалени. Централната банка заяви, че разходите по заемите ще останат между 2.25-2.5%.

Фед взе решението, въпреки че само ден по-рано Тръмп написа в Twitter, че основните лихви трябва да се понижат с 1 пр. пункт, за да се помогне на американската икономика „да се изстреля като ракета“.

В последната си атака срещу Фед Тръмп разкритикува централната банка за „непрекъснатото“ повишаване на лихвите. Той каза, че макар растежът да е силен -  3.2% през първото тримесечие, ако ФЕД намали лихвените проценти „с нашата невероятно ниска инфлация бихме могли да отчетем големи рекорди“.

„Ние сме неполитическа институция и това означава, че не мислим за краткосрочни политически съображения, не ги обсъждаме и не ги взимаме предвид, когато взимаме нашите решения по един или друг начин“, коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от BBC.

В изявление, обясняващо решението за запазването на лихвите, Федералният комитет по отворения пазар (FOMC) казва, че икономическата активност се е повишила със „солиден темп“, но също така заяви, че „растежът на разходите на домакинствата и на инвестициите в основен бизнес са се забавили през първото тримесечие“. Също така бе отбелязано, че инфлацията е под целта на Фед от 2%.

Според Пауъл FOMC има „добри причини“ да мисли, че по-ниският растеж на инфлацията може да се окаже преходен.
Коментари: 0