Fiat също мамят с вредните емисии

Модел на компанията замърсява 10 пъти повече от разрешеното

Fiat също мамят с вредните емисии

Германските регулаторни органи имат сериозни подозрения, че италианско-американската автомобилна група Fiat Chrysler манипулира двигателите на автомобилите си, за да заобиколи нормите за замърсяване на въздуха подобно на германския гигант Volkswagen, твърди германският в. Bild am Sonntag.

Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) вече е уведомила Европейската комисия и италианските власти, посочва седмичникът, цитиран от AFP.

В четвъртък германското правителство разкритикува Fiat, че не желае да сътрудничи, след като италианският автомобилостроител отказа да отговаря пред други власти освен италианските, въпреки установените наскоро в Германия нередности с вредните емисии при германски дизелови автомобили.

След скандала с Volkswagen германските власти извършиха проверки на вредните емисии при дизеловите модели на всички производители, продавани във федералната република. Проверките показаха нередности при 16 марки, включително Fiat.

Tестовете, извършени от КВА с модел на Fiat, са показали, че системата за филтриране на отработените газове се дезактивира след 22 минути 2 минути след края на стандартна проверка за замърсяване.

В резултат на това азотният оксид, който е силно замърсяващ, се изхвърля в атмосферата в 10 пъти по-големи количества от разрешеното, сочи докладът на германската служба, цитиран от вестника.

В четвъртък Fiat трябваше да изясни въпроса пред германските власти, но според германското правителство адвокатите на компанията в последния момент отменили срещата. Автопроизводителят посочи в писмо, че единствено италианските власти имат правомощията да дават оценка на замърсяващите емисии на автомобилите й.

Коментари: 0