FIFA глоби футболните федерации от Острова

Те са използвали политически символи по време на мачове

FIFA глоби футболните федерации от Острова
3779 ~ 2 мин. четене

Международната футболна федерация FIFA глоби футболните асоциации на Англия, Република Ирландия, Шотландия и Уелс заради използване на политически символи по време на мачове.

Причината е поставянето на традиционния за Острова изкуствен мак, който в Обединеното кралство се използва като символ за отдаване на почит към военнослужещите, загинали във войните.

От трите асоциации тази на Англия е с най-сериозна финансова санкция – 35 308 паунда, тъй като на няколко пъти играчи на различните представителни формации са носили ленти със символа. Играчите на Англия и Шотландия носеха подобни ленти по време на световната квалификация помежду си, която се игра на „Уембли“ в началото на ноември. Освен това английски военни разпъваха знамена с изкуствения мак преди мача, а организаторите бяха подготвили специални тениски със символа, предназначени за зрителите на стадиона в Лондон. Шотландците и уелсците са глобени с по 15 692 паунда, а Република Ирландия – с 11 769 паунда.

Четирите държави са предупредени, че глобите ще нарастват при следващи нарушения. Те обаче избегнаха спортни санкции, като отнемане на точки или домакински срещи пред празни трибуни.

FIFA на няколко пъти предупреди и двете федерации преди срещата, че подобни политически послания подлежат на наказание. Въпреки това двата тима не изоставиха първоначалните си планове. Уелс и Република Ирландия подходиха по сходен начин към мачовете си съответно със Сърбия и Азербайджан, макар да не използваха маковия символ, а просто да носеха черни ленти.

„С тези решения нямаме намерение да осъждаме или поставяме под въпрос спефицични чествания, тъй като напълно уважаваме значението на тези моменти в съответните държави, всяка от които има своя история и произход.

Въпреки това, като се има предвид, че правилата трябва да се прилагат по неутрален и справедлив начин в 211-те асоциации членки на FIFA, показването на който и да е политически или религиозен символ е строго забранено. На стадиона и на терена има място единствено за спорт, за нищо друго“, обясни Клаудио Шулсер, председател на Дисциплинарния комитет на FIFA.

Преди време британският премиер Тереза Мей обяви забраната за „абсолютно скандална“. „Нашите футболисти искат да почетат онези, които са дали живота си за нашата безопасност и сигурност. Мисля, че е абсолютно правилно да им бъде позволено да го направят.

В правилника на FIFA има ясна забрана за каквито и да било политически символи, като от централата още преди време обявиха, че считат изкуствените макове за такива. Футболните асоциации от Острова обаче не споделят това мнение.

Подкрепи Economic.bg