Google може да започне да споделя потребителски данни с банките

Идеята е да се насърчи конкуренцията

Google може да започне да споделя потребителски данни с банките

Снимка: Unsplash

Технологични гиганти като Google и Alibaba може да бъдат принудени да споделят данни за клиентите на финансовите си услуги с банките и финтек компаниите, предава Reuters. Идеята е да се предотврати нелоялната конкуренция. 

Тя идва на фона на плановете на Facebook за собствена дигитална валута Libra, която привлече остри възражения у регулаторите. Плъзващите все по-надалеч пипала на технологичните гиганти повдигат въпроси за стабилността на финансовата система, конкуренцията и поверителността на данните. 

Съветът за финансова стабилност (FSB) призова в доклад, публикуван в неделя, за „бдителен мониторинг“ относно преминаването на технологичните играчи в сферата на финансовите услуги. Тенденцията тепърва се заражда, но в страни като Китай например вече се забелязва ефекта върху необслужваните от банките общности. 

Технологичните грачи, включително Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook и Tencent, разполагат с масивни бази данни. Някои от тях предлагат управление на активи, плащания и кредитиране и по тази причина вече са придобили лицензи в Европейския съюз (и не само). 

Банките в Европа например вече са задължени да споделят клиентски данни с трети компании, каквито са финтех играчите, които искат да предлагат конкурентни платежни услуги. Сега същото задължение може да получат и големите технологични компании, става ясно от доклада на FSB. Те се характеризират с това, че умеят да събират и използват данните на своите клиенти – споделянето им пък може да насърчи конкуренцията и да осигури равнопоставеност между играчите.

Коментари: 0