Слабият долар е знак за силна световна икономика

Според анализаторите слабият долар ще насочи капитала и към други валути, а това ще тласне световната икономика

Слабият долар е знак за силна световна икономика

Снимка: Pixabay

3899 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Могъщият щатски долар се понижи до най-ниското си ниво от март насам, което е сигнал, че икономиките по цял свят се възстановяват от кризата. Може би е време САЩ да преосмислят неограничените стимули за стопанството, като запазят някои конкретни мерки срещу предизвикателствата и се откажат от безкрайния достъп до ликвидност за пазарите, пише Bloomberg.

Доларът падна до най-слабото си ниво от март насам

Федералният резерв на САЩ спаси финансовия свят с безпрецедентните парични стимули, които достигнаха 3 трлн. долара през последните три месеца. Това помогна за посрещането на нарастващото търсене на долари в глобален мащаб. Активът убежище подкрепи голяма част от развиващите се икономики със заеми в долари, а с възстановяването на цените на петрола непосредствената опасност от срив на техните пазари намаля. Фед свърши добра работа и в САЩ. Индексът Nasdaq е близо до най-високите си стойности в историята, S&P 500 e на около 10% под пика си за всички време, а доходността по корпоративните облигации падна рязко. 

Обратната страна на това е, че при нулевите лихви федералният дефицит се покачва и доходността по американските облигации е малко над тази на облигациите на страните от останалата част от развития свят. Днес няма толкова много причини за инвеститорите да избират тези в долари, особено на фона на спор на Вашингтон с Пекин, гражданското недоволство в САЩ от последните дни и перспективата за масова безработица.

Съществуват притеснения дали управителят на Фед Джером Пауъл е прекалил с неограничената ликвидност. Централната банка вече намали дневните си покупки на облигации, които на даден етап от кризата спаднаха до 1 млрд. долара от 75 млрд. долара. 

Ефектът от увеличаването на активите на Фед със 70% до над 7 трлн. долара в толкова кратък период оказа трудни за овладяване последици върху общия баланс. В такъв случай не е учудващо, че доларът се превърна в жертва. Вече няма да бъде изненада, ако скоро Фед преустанови ежедневните стимули и стане много по-избирателен при покупките на активи.

70% скок в общите активи на Фед за едно тримесечие

Потъването на долара отразява относителната сила на другите валути. Нито Китай, нито Япония предоставиха стимули в такъв мащаб. Най-търгуваният конкурент на долара – еврото, отбеляза забележителни ръстове наскоро. Фондът за възстановяване за 750 млрд. евро на Европейския съюз е знак, че най-накрая еврозоната може да се обедини в името на общото благо. Освен това програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше насочена към най-слабите страни членки.

Премахването на мерките срещу коронавируса в цяла Европа дава усещането, че рецесията може да не е толкова дълбока, колкото първоначално се очакваше. ЕЦБ увеличи баланса си по отношение на облигациите с по-малко от 20% досега. По-късно днес обаче увеличи пандемичната си програма до 1.35 млрд. евро

По-слабият долар може да бъде точно онова, от което световната икономика се нуждае в момента, за да се насочи към устойчив растеж, тъй като това не би позволило на капитала да се концентрира към само една валута. Също така това ще бъде добра новина за американския износ. Фед свърши добра работа, а сега ще трябва да прибере всички „оръжия“, които е използвал за постигане на целите си. 

Подкрепи Economic.bg