Fors Vinalia и виното на легиона

Традиция на 2000 г., която е актуална и до днес

Fors Vinalia и виното на легиона
284 ~ 1 мин. четене

Ако сте почитатели на хубавото вино, не пропускайте коктейла с дегустация Fors Vinalia, на който ще бъде представена последната колекция от вина на "Винпром Свищов" от линията Legio I и новото бренди Legio I. Събитието ще се състои на 25 юни (четвъртък) от 20:00 ч. в хотел "Хилтън" – Атриум в София.

Ето интересна информация за традициите, завещани от траките и римляните:

Нове и Legio I Italica

През 45 г. от н.е. римляните от VIII Августовски легион основават древния град Нове – там, където днес е град Свищов. Те избират най-южната точка на река Дунав поради доброто разположение на мястото и благоприятния климат.

Няколко години по-късно, през 69 (70) г. от н.е., в римския военен  лагер "Нове", се установява I Италийски легион (Legio I Italica). Легионът е част от отбранителния пояс по река Дунав, известен като Дунавски лимес, който пази тогавашната римска провинция Долна Мизия от нашествията на племена от север. Цели 4 века легионът охранява дунавската граница на Римската империя.

Виното и римляните

Древните римляни смятали виното за ежедневна необходимост, затова го "демократизират" – то е било на разположение на всички, от робите и простите селяни, до най-висшите аристократи. Това води до разпространението на винената култура до всяко кътче на Римската империя, включително и на територията на днешна България, където култът към елексира на боговете вече е положен от тракийските племена.

2000 г. по-късно "Винпром Свищов" продължава древната традиция, завещана от траките и римляните, създавайки с много страст вина, които носят специфичния характер на лозята oт южните склонове до голямата река.

Подкрепи Economic.bg