Фотоизложба дава старт на проект за обучение по пътна безопасност

От Института за пътна безопасност смятат, че часовете по пътна безопасност в училище са недостатъчни

Фотоизложба дава старт на проект за обучение по пътна безопасност

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

456 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева

Неправителствената организация Институт за пътна безопасност е решила с откриването на новата учебна година да представи проблемите по пътищата по малко по-нестандартен начин, а именно под формата на изложба. Тя е под името „Истината за българските пътища“ и включва снимки, направени от членовете на организацията, на проблемни места в инфраструктурата в цялата страна, поведението на шофьорите и действията на контролните органи.

Пред Economic.bg председателят на Института инж. Богдан Милчев обясни, че чрез изложбата искат да отправят предизвикателство към правителството да обърне внимание на проблемите в този сектор и да помисли върху промени в обучението по пътна безопасност в училищата. Милчев коментира още, че към момента за пътната безопасност в училищата действа програма от 2003 г. 

„За 15 години има много качествени промени в теорията и практиката за обучение в часовете по пътна безопасност“, посочи Милчев. По негови думи трябва първо да се изясни с какъв статут са часовете в училище – предмет или учебен модул. Според него обучението е крайно ограничено и като часове и като функционалност, тъй като има много нововъведения, които могат да бъдат използвани. „Имаме изключително много дефицити в сферата“, уточни Богдан Милчев.

От Института заявиха още, че ще предложат проект за програма на обучение по пътна безопасност, съобразен с всички европейски изисквания. Те сигнализират и за нерегламентирани правила при училищните превози. Според Милчев няма разчетени условия и за шофьори и за автобуси, които организират подобни превози. "Ние апелираме да се предприемат действия, които да гарантират безопасността на учениците", коментира Милчев.

Подкрепи Economic.bg