Франция е стъпка по-близо до въвеждането на здравна COVID карта

Тя ще се изисква при посещение на ресторанти, кафенета, някои видове транспорт и различни търговски центрове

Франция е стъпка по-близо до въвеждането на здравна COVID карта
996 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Конституционният съвет на Франция одобри противоречивите мерки, според които от следващата достъпът до ресторанти  и други заведения ще е възможен само със здравна карта. Тя ще съдържа QR код, показващ, че човекът е напълно ваксиниран, наскоро възстановен от COVID-19 или отрицателен тест-промените ще влязат в сила в понеделник, съобщава Euronews.

Съветът реши, че мерките са оправдани, „в името на балансирано помирение между изискванията за опазване на здравето и индивидуалните свободи“.

Здравният пропуск влезе в сила на 21 юли за местата за отдих и култура, където се събират повече от 50 души. Но сега той ще бъде задължителен за ресторанти, кафенета, някои видове транспорт и различни търговски центрове и универсални магазини.

Съветът одобри и задължителната ваксинация на здравни работници и други професии, които са в контакт с уязвими групи.

Те имат срок до 15 септември да покажат, че са получили една ваксина и до 15 октомври да представят доказателство за пълна ваксинация.

Мерките привлякоха десетки хиляди протестиращи по улиците на Франция през последните седмици, като демонстрантите се оплакаха, че правителството извършва нападение над тяхната свобода.

Подкрепи Economic.bg