Франция иска магазините да работят в неделя

Сред народа е вкоренена здраво нагласата, че в този ден се почива

Франция иска магазините да работят в неделя

Френското правителство иска все повече магазини да работят в неделя, за да подкрепят туризма. Желанието на властите обаче среща силни критики заради традиционната нагласа в обществото неделя да бъде почивен ден, предаде Франс Прес.

Очаква се в средата на седмицата правителството да приеме законопроект, който предвижда възможност да се работи 12 недели в годината, или със седем повече от сегашните пет. Законопроектът ще бъде внесен в парламента след Нова година.

„Искаме ли милионите туристи, като китайците, които идват в нашата столица, да заминават в неделя за Лондон, за да пазаруват?“, попита премиерът Манюел Валс по телевизия „Франс 2“. Той обясни, че въпросът задължително ще бъде дискутиран.

В момента във Франция се допуска в неделя да работят търговските обекти в туристическите и курортните зони. В редица европейски страни като Италия, Великобритания, Испания и Португалия, управляващите са дали значителна свобода на търговците да решават дали магазините са отворени в неделя, посочва AFP.

Изданието допълва, че социологическа анкета, направена в края на миналата седмица показва, че 62% от французите биха искали магазините да работят в неделя, но 60% от самите те не са съгласни да работят в този ден.

Коментари: 0