Франция избира нов президент

На втори тур един срещу друг се изправят Еманюл Макрон и Марин льо Пен

Франция избира нов президент
1000 ~ 1 мин. четене
Днес се провежда вторият тур от президентските избори във Франция. До него достигнаха независимият центрист Еманюел Макрон и лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. 

Днешния вот ще очертае бъдещето на страната, но ще е от ключово значение и за цяла Европа. Резултатите ще са знак за това дали популистките и националистки настроения все още имат бъдеще на Стария континент или вече отшумяват.

С острия си тон Льо Пен настоява за затваряне на границите, излизане от Еврозоната и връщане към франка. Също така обещава организирането на референдум, от който не е изключено да последва Frexit.  

Обратно на нея, Макрон се обяви за засилване на евросътрудничеството и по-отворена икономика. Бившият икономически министър лансира идеи за отделен бюджет, парламент и министър на финансите на Еврозоната. 

Последните социологически проучвания предвиждат категорична победа на центриста Еманюл Макрон с разлика от 24 пр. пункта спрямо крайнодясната Марин льо Пен. Анализаторите все пак припомнят, че има една голяма неизвестна – големият брой негласуващи, които биха могли да променят резултатите, ако решат да излязат до урните.  

Международните сили също се разделиха в подкрепата си за двамата кандидати – Русия застана зад Марин льо Пен, докато Германия се обяви за Макрон. 

Президентската кампания ще се запомни с редица обвинения и скандали, а най-прясната новина от вчера  е за хакерската атака срещу Макрон и изтичането в интернет на документи с вътрешна информация от президентската му кампания. 

Подкрепи Economic.bg