Франция отбелязва националния си празник

Париж се готви за традиционния си военен парад

Франция отбелязва националния си празник
Днес Франция отбелязва националния си празник, Деня на превземането на Бастилията. По традиция на известната парижка улица "Шан-з-Елизе" ще премине военен парад с участието на 3000 военнослужещи. 55 военни самолети и 30 хеликоптера ще прелетят в небето над френската столица.

По този начин Франция отдава почит на австралийци и новозеландци, загинали през 1916 г. по време на Първата световна война. 

Превземането на Бастилията в Париж се случва на 14 юли 1789 година. Макар по време на щурма в средновековната крепост да има само седем затворници, той се смята за начало на Френската революция и ключов камък за бъдещата република. 

Бастилията е била напълно разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените ѝ са използвани за построяването на сгради и мостове в околността. Все още могат да се видят останки от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.

Припомняме, че френските дипломатически мисии в най-големи турски градове са затворени до второ нареждане от съображения за сигурност, отменени са и тържествата по повод деня на Бастилията.

Френското генерално консулство в Истанбул вчера трябваше да даде прием по случай Деня на Бастилията. Отменени са насрочените за днес тържества в мисиите в Анкара и Измир. Повод са получени сведения за сериозна заплаха срещу плановете за отбелязване на 14 юли в Турция.
Коментари: 0