Франция разследва Apple заради \"остарелите\" iPhone

Съгласно френското законодателство съзнателното съкращаване на живота на даден продукт, за да се принуди потребителят да придобие нов продукт, е престъпление

Франция разследва Apple заради \

Френската прокуратура започна разследване срещу Apple заради информацията, че корпорацията умишлено намалява производителността на някои модели iPhone. BBC пише, че проверката ще се проведе от звено, което се занимава с измами.

През декември френската организация за защита на потребителите подаде официална жалба с искане технологичния гигант да спре съзнателно ограничава производителността на устройствата, които корпорацията нарича „остарели.

През декември Apple призна, че по-старите модели iPhone са умишлено забавени чрез софтуерни актуализации. Съгласно френското законодателство съзнателното съкращаване на живота на даден продукт, за да се принуди потребителят да придобие нов продукт, е престъпление.

По-късно от Apple се извиниха, че са намалили производителността на някои iPhone модели, заявявайки, че това се прави, за да се предотвратят неочаквани прекъсвания.

Франция е третата страна, която разследва Apple след Израел и САЩ, но единствената, в която предполагаемото престъпление е престъпление. Санкциите могат да включват до 5% от годишния оборот или дори затвор.

Коментари: 0