Франция се гордее с първия си градски лифт

Свързвайки двата бряга на река Пенфелд, той осигурява 360-градусова панорама над Брест

Франция се гордее с първия си градски лифт
4445 ~ 1 мин. четене

Франция вече има първия си градски лифт. Съоръжението е част от обществения транспорт в Брест и свързва двата бряга на река Пенфелд. Малки и големи в Брест вече се радват на панорама от 360 градуса на града. От височина 70 м той изглежда различно.

„Минаваме често покрай военната база долу и това е добра възможност да я видим отвисоко“, разказват посетителите.

В деня на откриването мнозина чакаха повече от час за да използват съоръжението. „Интересно е да видим тази технология в Брест“, споделят те.

Всяка от двете кабини побира по 60 души за 3-минутно пътуване на разстояние 420 м. Лифтът може да работи при скорост на вятъра до 110 км в час. Част от стъклата потъмнява при приближаване до жилищни сгради за да се гарантира уединението на техните обитатели. 

Досега в Брест на река Пенфелд имаше само 2 моста, често силно натоварени в час пик. Трети мост би струвал по-скъпо от изграждането на лифта.

Предимствата оцени и френският министър на екологията Сеголен Роаял. „1200 пътници на ден са транспортирани при по-ниски разходи. Лифтът струва 17 млн. евро при цена на моста 100 млн. плюс автомобилен трафик. Тук няма катастрофи, няма замърсяване и задръствания“, обобщи Роаял.

Градските лифтове стават все по-привлекателни в световен мащаб. Само във Франция се обсъждат 15 проекта. По света градове като Ню Йорк и Рио де Жанейро вече направиха тази стъпка.

В Порто, втория по големина град на Португалия, това транспортно решение придаде допълнителен колорит на старото пристанище, а по-трасето бързо се установиха фирми и търговски обекти.

Подкрепи Economic.bg