Франция ще продаде на Катар най-малко 24 изтребителя Rafale

Президентът Оланд ще пътува до Доха за официалното подписване на договора

Франция ще продаде на Катар най-малко 24 изтребителя Rafale
3611 ~ 1 мин. четене

Френската авиационна компания Dassault е пред подписването на оръжейна сделка за 36 от произвежданите от нея многоцелеви изтребители Rafale, съобщава AFP, като се позовава източник, близък до преговарящите.

Сделката, която ще бъде подписана в близките дни, включва първоначална оферта за 24 самолета и възможността да бъдат доставени още 12, според източника, пожелал анонимност.

След години опити да продаде самолети Rafale зад граница, Dassault наскоро сключи няколко крупни сделки на стойност по няколко милиарда с Египет и Индия, а сега и с Катар.

По-рано през тази година Египет купи 24 от френските изтребители в сделка на стойност 5.2 млрд. евро, договорена само за 3 месеца. Това даде надежди на Париж, че споразумението ще подейства като катализатор за деблокиране на очакваните за продажби на други страни.

Индия последва примера на Египет и наскоро обяви поръчка за 36 от френските бойни самолети по време на посещението на премиера Нарендра Моди във Франция.

Dassault също участва в преговори с Обединените арабски емирства, а френският външен министър Лоран Фабиюс наскоро намекна, че те се развиват „в правилната посока“.

От френското президентство потвърдиха в четвъртък, че правителството на Катар се е съгласило да купи 24 изтребителя и добавиха, че президентът Франсоа Оланд ще пътува до Доха на 4 май за церемонията по подписване на договора, предава още AFP.

Подкрепи Economic.bg