Французи проектираха вертикален град в Сахара

Кулата цели урбанизирането на \"враждебни\" райони и представлява самостоятелна екосистема

Французи проектираха вертикален град в Сахара
Автор: Илия Лазаров

Сухите и невъзможни за живеене зони на пустинята Сахара могат да бъдат преобразени и то в рамките на едно десетилетие, според френската архитектурна компания OXO. Парижката фирма предложи създаването на футуристична сграда тип кула със смесено предназначение, която да бъде построена точно в най-голямата пустиня на света.

Проектът за кулата се основава на възобновяеми ресурси като например събиране на дъждовна вода, слънчева и геотермална енергия. Така тя би трябвало да стане най-устойчивата сграда в света.

Френско-мароканският архитект Манал Рахди е проектирал кулата с височина 450 м, която ще има застроена площ от 780 хил. кв. м. Дизайнът е концептуален и все още не е възложено изграждането на такава постройка. Рахди твърди, че мотивът му е бил да измисли нови начини на урбанизиране на „враждебни“ среди като Сахара.

„Опитахме се да измислим концепция, която да дава възможност за създаването не просто на една сграда, а на цял вертикален град в пустинята. Това е място, което е враждебно и където е трудно да се живее, затова създадохме тази конструкция като един вид защитна обвивка“, казва архитектът.

Повече от 20 на сто от площта е предназначена за офиси. Други 50% от сградата ще са заети от хотел и 600 жилища. Целта е кулата да побере същински цял град, обясни дизайнерът.


„Идеята е да се направи град от тази кула. Целта е да се получи сграда, комбинираща различни програми, включително жилищни единици в непосредствена близост до офиситe. Има и музей, метеорологична обсерватория за Сахара, библиотека, спортни зали, басейни. Идеята е да се предложат достатъчно неща, за да може градът да бъде самостоятелен и да не трябва да разчита на други сгради, нито да изисква построяването на нови“, казва Рахди.

Суровата пустинна среда е ограничена чрез проектирането, в което е заложена централна вътрешна кула, обвита в растения, която да служи като вертикална градина, предаде GreenTech.bg. 

„В резултат на това ние създаваме годна за живеене и зелена екосистема във вътрешността на кулата, която в противен случай не би могла да съществува в средата на Сахара”, обяснява Рахди.


Пустинната кула на ОХО е оборудвана със сенници и система за естествена вентилация, за да помогне за контрола на температурата. Предложената геотермална технология предвижда събирането на дъждовна вода и инжектирането й под земята, където топлината от земята да я превърне в пара за генериране на енергия.

Рахди казва, че използването на устойчиви технологии в кулата ще направи вертикалния град много ефективен. Това включва и използването на част от събраната дъждовна вода за напояването на вертикалната градина. Архитектът описва своя дизайн като „самостоятелна екосистема“ сред пустинята.

Пустинята Сахара се разширява на юг със скорост от 48 км на година. Това принуждава много от местните общности да мигрират и да търсят други земи, където да се заселят, а това на свой ред води до сблъсъци с други общности.

Летните температури в пустинята могат да надхвърлят 45 градуса по Целзий. В момента това е един от най-слабо населените региони на света. Хората, които обитават пустинята, са предмно номади.

Френските архитекти предвиждат работата по кулата да започне през 2025 г., а изграждането да завърши в рамките на 50 г. 

Коментари: 0