Френският фондов индекс отчете понижение

Фючърсите върху общоевропейския индекс също спаднаха

Френският фондов индекс отчете понижение
168 ~ 1 мин. четене

Френският индекс на фондовия пазар CAC-40 в началото на търговията спадна с над 1,5% и достигна до 4715 пункта. Фючърсите върху общоевропейския индекс Euro Stoxx 50 също загубиха 1,4% и достигнаха 3295 пункта.

От април месец CAC 40 отчита понижение с 9%, но все още е сред най-добре представящите се индекси на развитите пазари за годината. Stoxx Europe 600 изгуби 2,7% през миналата седмица - най-много от началото на септември.

Спадането на индексите е вследствие на серията от терористични атаки, която се проведе в Париж и в предградията на френската столица в петък вечер. Според последни данни, терористичните атаки отнеха живота на 129 души, ранени са още 352. Френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение в страната. Обявен е и тридневен траур във Франция, има и засилен граничен контрол.

„Акциите, които са свързани с потребителските стоки или туризма, по-специално с луксозната индустрия и предстоящите коледни празници, могат да бъдат засегнати", коментира анализаторът на IG France Алесандре Барадес, цитиран от Ройтерс.

След атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, американският фондов индекс S&P-500 за пет дни изгуби общо 11,6%. На 11-ти септември 2001 г. атентатори от терористичната организация "Ал Кайда" плениха пътнически самолети на САЩ и ги разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център (Ню Йорк) и Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ. Четвърти отвлечен самолет се разби близо до град Пенсилвания. 

Подкрепи Economic.bg