5G едва прохожда, а Huawei вече работи по 6G

Мрежите от шесто поколение са поне на десетина година разстояние

5G едва прохожда, а Huawei вече работи по 6G

Снимка: БТА

Huawei е започнала проучвания на 6G технологии – тези, които ще наследят 5G мобилните мрежи, които все още не са широко разпространени. Това стана ясно от думите на основателят и изпълнителен директор на китайския производител Рен Джънфей, цитиран от CNBC. 

5G е името на мобилните мрежи от ново поколение, които ще предложат свърхбързи скорости за пренос на данни, а и ще подкрепят развитието на автономните превозни средства. Към момента такава инфраструктура постепенно се разгръща на места като Южна Корея, САЩ, Великобритания, Китай. 

Основателят на Huawei обаче вече говори за 6G. 

„Извършваме паралелна работа за 5G и 6G, така че сме се заели с 6G много отдавна“, коментира той в четвъртък. Разработките са в „ранна фаза“ и все още има „дълъг път“ преди изобщо да се заговори за комерсиализация. По думите на Рен технологията е на около десетилетие от този момент. 

Преди това има редица неща, които да се случат, за да може 6G да стане реалност. За всяко ново поколение мобилна мрежа се определят предварително стандарти и това може да отнеме години.  Друг е въпросът за какво ще служат тези технологии. 

В момента Huawei е концентрирала усилията си върху 5G. Според информация компанията има подписани 50 търговски договора за предоставяне на мрежово оборудване по света. Смята се, че бройката е повече от на конкурентите Nokia и Ericsson. 

Междувременно китайският технологичен гигант е изправен пред продължителен натиск от САЩ заради опасения за националната сигурност. Тревогите доведоха до вкарването на компанията в „черния“ списък на Вашингтон, ограничаващ възможностите за търговия с американски фирми. 
Коментари: 0