„5G острови“ ще се появят на картата на света през 2019 г.

Това смята вицепрезидентът на Telenor Group за Азия

„5G острови“ ще се появят на картата на света през 2019 г.

Снимка: Pexels

„Острови от 5G мобилно покритие“ ще се появят постепенно на картата на света през 2019 г., които впоследствие ще се разширят. Това смята Хакон Бруасет Кьол, старши вицепрезидент на Telenor Group за Азия, цитиран от CNBC. 

Интернет мрежите от ново поколение са една от технологичните тенденции, които предстои да се разгърнат масово в бъдеще. Днес такива стартират плахо на отделни места и в тестови режим. До няколко години обаче се очаква да придобият по-голяма масовост. 

Кьол коментира големите надежди на хората с думите, че трябва да направят крачка назад, тъй като технологията не е революционна. Това е „еволюционна технология, която вече е някъде там“, изтъква той по време на конференцията East Tech West в Китай.

Според експерта първоначално 5G ще засегне по-скоро бизнес-бизнес отношенията и ще се отрази по-слабо на крайния потребител. В тази връзка „през 2019 г. очакваме да видим острови с 5G покритие, което ще бъде много повече пилотно и тестово“, казва Кьол. 

Предимствата на 5G са свързани с използването на по-голяма честотна линия и осигуряването на по-високи скорости на пренос на данни при по-ниска латентност. Това прави бъдещата инфраструктура подходяща за трансфер на големи обеми данни, включително в реално време. Според Кьол използването на 5G ще стане видимо при разгръщането на интелигентните градове и автономните превозни средства. Технологията ще е особено важна при автомобилите, които се нуждаят от максимално малка латентност, за да бъдат безопасни. Другата сфера, в която 5G ще намери широко приложение, според Кьол е здравеопазването и индустриалното производство. 
Коментари: 0