Гърците са спрели да плащат заеми и сметки

Всичко е с главата надолу, заявява гръцки банков служител

Гърците са спрели да плащат заеми и сметки

Снимка: БГНЕС

232 ~ 2 мин. четене
"Положението в Гърция е толкова зле, че гърците са спрели да плащат личните си заеми и взимат пари кеш, като продават семейни ценности. Има реален проблем от морален характер, е заявил гръцки банков служител пред Financial Times. 

Той допълва, че около 70% от реструктурираните ипотечни заеми не се обслужват, защото хората си мислят, че законите за изземане на имущество от страна на банката важат само за хората с огромни вили, цитиран от в. "Сега".

"В Гърция всичко е с главата надолу. Вече никой не се срамува да спре да плаща дълговете си. Гръцко семейство казва, че дължи пари за една година на частното училище, където учи дъщеря им. Изплащането на това задължение за тях не е "приоритет" в момента. Те казват, че не се срамуват от това, защото много от родителите на другите деца също не плащат. В същото време потребителите масово теглят депозитите си от банките, тъй като се притесняват, че те ще фалират скоро", пише вестникът.

Огромният обем на лоши и "съмнителни" заеми допълнително намалява възможността на банките да отпускат кредит на фона на икономика, която се върна към рецесия. Докато миналата година депозитите бяха започнали отново да растат, тази тенденция се обърна в края на 2014 г.

"Голяма част от дейността ни в момента е отдадена на контрол на щетите и справянето с липсата на ликвидност и проблемни заеми", заявява пожелал анонимност банкер пред Reuters.

Асоциацията на търговците на дребно съобщава, че 95% от кандидатурите за кредити на бизнеса биват отхвърлени от търговските банки. Много малки и средни фирми като цяло са спрели да търсят кредити.
Днес министрите на финансите от еврозоната ще се съберат отново на съвещание в Брюксел в усилие да се намери изход от кризата. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата на върха на еврозоната в понеделник, че "всички страни са твърдо решени да намерят решение". По думите му "новите  гръцки предложения са крачка напред".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg