Гърция продава енергийни и водоснабдителни компании

Властите в Атина ще приватизират поне 19 големи държавни дружества

Гърция продава енергийни и водоснабдителни компании

Гърция продължава с масовата продажба на големи държавни предприятия. След като държавата стартира процедури по приватизация на пристанища и летища, сега на дневен ред са енергийни и водоснабдителни дружества. Това съобщи в. „Имерисия”, цитиран от БТА.

Правителството ще търси и купувачи за електрическата компания ДЕИ, за нефтената „Хеленик петролеум”, за газовата ДЕПА, а също за двете ВиК-та в Атина и Солун.

Ще бъдат извършени цели 19 приватизационни сделки, което надхвърля двойно първоначалните очаквания.

Приватизациите са част от условията, поставени от кредиторите за изготвяне на очаквания от тях отчет за извършените от Гърция реформи. Отчетът е необходим, за да отключи следващия транш от договорените заеми в рамките на третия спасителен пакет за страната на стойност 86 млрд. евро.

До септември пък властите в Атина трябва да задвижат приемането на законодателство за преструктуриране на службата за гражданска авиация с цел да се даде тласък на сключената сделка за 14-те регионални гръцки летища, които бяха взети на концесия от германската компания „Фрапорт”.

Също до септември правителството си е поставило за цел да придвижи и необходимите закони за приватизацията на пристанищния регулаторен орган. Приватизационният списък включва още и много други държавни активи.

Атина предвижда за периода 2016-2018 г. да събере 5.8 млрд. евро с тези сделки. За тази година са заложени приходи от приватизация за 2,5 млрд. евро, за 2017 г. сумата възлиза на 2.2 млрд. евро и за 2018 г. – 1.1 млрд. евро.

Коментари: 0