Гърция се договори с кредиторите за нов транш

Страната търпи последици от забавянето на спасителния пакет

Гърция се договори с кредиторите за нов транш
116 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство успя да постигне споразумение с кредиторите за програмата от реформи, които да проправят пътя за изплащането на транш за Атина от € 2 милиарда и прехвърлянето на € 10 милиарда  за рекапитализиране на местните банки. Това съобщи  агенция Athens News, цитирана от ТАСС.

Споразумението е било постигнато след полунощ след неколкодневни преговори. Очаква се законопроектът да бъде гласуван в четвъртък вечерта. Според министъра на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос, "Гърция се е договорила с кредиторите за всички 48 временните мерки", посочени в договора с кредиторите.

Новият закон "На мерки за прилагане на споразумението за фискалните цели и структурни реформи", наред с други неща предвижда повишение на някои данъци, включително доходите от наем на имот. В допълнение, възрастта за пенсиониране се увеличава до 67 години, почти напълно е премахната възможността за ранно пенсиониране. Отделна част от документа  предвижда по-строги санкции за нарушение на данъчното законодателство.

Атина трябваше да сключи сделката с международните кредитори на страната, без повече отлагане, защото последиците от забавянето вече са доста сериозни. В средата на октомври, гръцкият парламент прие закон, предвиждащ въвеждането на нови стандарти за строги икономии, договорени с кредиторите в рамките на третата програма за финансова помощ за Атина.

Подкрепи Economic.bg