Газопроводът „Силата на Сибир“ отново работи

Съоръжението беше спряно за втора профилактика в рамките на шест месеца

Газопроводът „Силата на Сибир“ отново работи

Снимка: Газпром

Изпомпването на газ през тръбопровода „Силата на Сибир“, който доставя газ на руските потребители в Далечния изток и Китай, беше възобновено във вторник след планирани дейности по поддръжката, съобщиха от „Газпром“

 

 

„Планираните работи по поддръжката на газопровода „Силата на Сибир“ са завършени. Транспортирането на газ, както е планирано, е възобновено днес в 3.00 ч московско време", казаха от компанията, цитирана от ТАСС.

Профилактиката започна на 15 септември. Но това всъщност е вторият път, в който газопроводът се спира за планов ремонт след пускането му през декември 2019 г. Първата профилактика започна на 16 март 2020 г.

Газопроводът „Силата на Сибир“ е с дължина от 3 хил. км и ще транспортира природен газ от находището Чаянда, което се намират в източен Сибир. Предвижда се в края на 2022 г. газопроводът да започне да доставя от още едно находище – Ковиктинското, което е най-голямото по запаси в Източна Русия.

Според някои анализатори тези „профилактики“ се използват като оправдание да се спре съоръжението, тъй като доставките по него са силно намалели и работата му не е достатъчно рентабилна. Заради коронакризата Китай намали вноса на горива.

Коментари: 0