Газовата връзка с Румъния ще заработи до дни

Остава да бъде изградена компресорната станция на румънска територия

Газовата връзка с Румъния ще заработи до дни
268 ~ 1 мин. четене
Газовата връзка между България и Румъния ще бъде въведена в експлоатация до 11 ноември. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По неговите думи интерконекторът ще помогне за диверсификацията на доставките в България, както и на снабдяването на останалите държави в Централна и Източна Европа.

Остава да бъде изградена компресорната станция на румънска територия, която да гарантира нормалното протичане на газ към страната ни. Налягането на румънската газопреносна мрежа е едно от най-ниските в Европа и това налага изграждането на такава станция, за да могат да бъдат осъществени доставките към България.

„Този проблем ще бъде решен“, каза Иванов. Според него никой няма да построи интерконектор без да има начин да се осъществи газовия обмен.

Той коментира и откритото писмо на Българска федерация на индустриалците и енергийните консуматори /БФИЕК/ относно липсата на заявки за доставка на "Овергаз" към "Булгаргаз". Иванов призна, че методиката за определяне на цената на обществения доставчик в момента действително ощетява компаниите, които правят заявките за годишното си потребление в регламентирания срок.

"Не е редно поради закъснение на заявител за доставка на природен газ от обществения доставчик да се стига до промяна в цената на всички крайни потребители", обясни той.
Подкрепи Economic.bg