„Газпром“ и Украйна решиха газов спор за милиарди

Това проправя пътя за сключване на споразумение за транспортиране на газ между двете страни

„Газпром“ и Украйна решиха газов спор за милиарди
"Газпром" и Украйна подписаха доброволно споразумение в инвестиционния арбитраж, което проправя пътя за сключване на споразумение за транспортиране на газ между двете страни. Това заяви заместник-министърът на правосъдието на Украйна Иван Лешчин. 

Става въпрос за претенции на Антимонополния комитет на Украйна за 7.4 млрд. долара, пише "Комерсант". 

„Подписването на споразумението проправя пътя за сключване на дългосрочен договор за транспортиране на газ между „Нафтогаз“ и „Газпром“, към който Украйна се стремеше. Не мога да разкрия подробностите на сделката, защото тя е поверителна, но е важно Русия да оттегли претенциите си и да не нарушаваме правилото си да не сключваме приятелски споразумения в инвестиционни арбитражи, според които Украйна трябва да изплати на инвеститора каквото и да е обезщетение“, написа той във Facebook. 

В началото на 2016 г. Антимонополният комитет на Украйна глоби "Газпром" за злоупотреба с позицията на монополист на пазара за транзит на природен газ в Украйна.

През декември 2019 г. Русия и Украйна обявиха одобряването на параметрите на нов договор за транзит на газ през Украйна и се договориха за пълно уреждане на всички взаимни искове по съществуващите договори. 
Коментари: 0