General Electric съкращава 12 000 работни места

Те са в производството на турбини и генератори, предимно извън САЩ

General Electric съкращава 12 000 работни места

Снимка: gepower.com

General Electric съкращава 12 000 работни места в поделението си за електрическа енергия, което прави турбини и генератори за една трета от произвежданото по света електричество.

Акциите на компанията са най-зле представящите се тази година в индекса Dow Jones, като отчита спад от 44%, а изпълнителният директор Джон Фланъри, който пое дружеството през август, се опитва да намали разходите, съобщава CNN Money.

Според съобщението на компанията съкращенията ще са предимно извън САЩ, като ще обхванат 18% от служителите на поделението за електрическа енергия.

Общо за GE по света работят 295 000 души към края на м.г., но през тази година компанията направи и други съкращения с цел намаляване на разходите.

Ръсел Стоукс, президент и главен изпълнителен директор на поделението нарече съкращенията "болезнени, но необходими".

GE, икона на американската икономика за повече от век, е изправена пред сериозна финансова криза, а възстановяването може да отнеме години. Компанията пострада заради неизгодни сделки и съмнително счетоводство, коментира телевизията.

Изпълнителният директор Фланъри се опитва да се фокусира върху силните страни на компанията в сектори като здравеопазване, енергетика и авиация. GE обяви за продажба жп бизнеса си и търси купувач и за част от производството си на електрически крушки.

Съкращението на работни места идва в момент, когато пазарът на труда  САЩ е във възход. Безработицата е едва 4,1%, което е най-ниското ниво от 17 години, а съкращенията са на 20-годишно дъно.
Коментари: 0