Германия затегна граничните проверки заради COVID

Германия затегна граничните проверки заради COVID

Снимка: БТА

От тази сутрин Федералната полиция започна по-щателни проверки на пътниците по граничните пунктове в опит да предотврати влизането на заразени лица в Германия.

Властите вече изискват наличието на отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане в страната. На летищата във Франкфурт и Мюнхен се наблюдава засилено присъствие на органи на реда.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел и федералните премиери се споразумяха за удължаване на локдауна до 14 февруари. А външното министерство в Берлин класифицира повече страни като такива с висок риск.

Към момента има три списъка с държави:

  • Области с нормален риск: Това са държави със заболеваемост от над 50 на 100 000 души за седем дни. В този списък попадат повечето европейски страни. Пристигащите от там трябва да докажат, че не са заразени в рамките на 48 часа след тяхното влизане в Германия.
  • Области с висока честота: държави, чийто брой на заболеваемост надвишава 200 на 100 000 за седем дни. В списъка влизат Албания, Андора, Боливия, Босна и Херцеговина, Колумбия, Чехия, Египет, Естония, Иран, Израел, Косово, Латвия, Ливан, Литва, Мексико, Черна гора, Северна Македония, Панама, Португалия, Сърбия, Словения, Испания и САЩ.
  • Области, където има засечени вариации на коронавирус: Това са страните, в които са потвърдени нови, по-заразни варианти на COVID-19. Сред тях са Бразилия, Великобритания, Ирландия и Южна Африка.
Коментари: 0