Германия ще удължи локдауна заради новите щамове

Маските в обществения транспорт ще трябва да са задължително медицински

Германия ще удължи локдауна заради новите щамове

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел и федералните премиери се споразумяха да удължат блокирането за повечето магазини и училища до 14 февруари като част от пакет от стъпки за опити да овладеят коронавируса, съобщиха източници на Reuters.

Те също така се съгласиха да наложат задължителни медицински маски за пътниците в обществения транспорт, казаха източници, запознати с продължаващите дискусии. Засега ограниченията в страната важат до 31 януари.

През последните дни новите инфекции намаляват и натискът върху отделенията за интензивно лечение леко намалява, но вирусолозите се притесняват от възможното разпространение на по-инфекциозни варианти на вируса.

Федералното правителство предложи помощта за компаниите да бъде подобрена поради удължаването, показва проект на резолюция, който ще бъде обсъден. Федералното правителство също ще създаде работна група за изготвяне на план за безопасна и справедлива стратегия за отваряне, се казва в проекта.

„Броят на инфекциите намалява от няколко седмици или е в застой и това е добре“, каза кметът на Берлин Михаел Мюлер. „Сега сме изправени пред много агресивна мутация, на която трябва да реагираме.“

Той каза, че фокус ще бъде поставен върх стимулирането на работата от вкъщи.

Коментари: 0