След Брекзит британците ще пият по-скъпо вино

Ще имат и по-ограничен избор от марки

След Брекзит британците ще пият по-скъпо вино

Снимка: Unsplash

Цената на редица европейски вина във Великобритания се очаква да скочи с до 1.50 паунда за бутилка, а междувременно изборът да се ограничи. Причината за това е Брекзит и утежнилата се след него бюрокрация. Вносът на алкохол се оскъпи с новите митнически декларации и сертификати, които заедно с по-високите транспортни разходи на практика ще ударят крайния клиент. Междувременно фиксираните разходи за пратка подтикват търговците на едро да редуцират асортимента.

„Смятаме, че увеличението на цената на виното е напълно неизбежно“, коментира Джейсън Милар, директор на "Търговия на едро" в Theater of Wine, пред Financial Times. Той е на мнение, че много вносители ще орежат асортимента от вина, защото няма да са в състояние да получат достатъчно количество.

Бутилка вино от 12 паунда ще поскъпне с 1 до 1.50 паунда вследствие на бюрокрацията след Брекзит, прогнозира Даниел Ламбер, търговец на едро, който внася около 2 милиона бутилки в Обединеното кралство.

Цената на едно от най-продаваните вина във Великобритания – Vidigal Porta 6, което досега струваше около 4.70 лири, ще скочи до 7 или 8 лири, очакват от Portugal Vineyards.

Според търговците поскъпването ще е по-драстично при по-малките фирми поради фиксирани такси за всяка пратка. Масовите продукти в супермаркетите ще бъдат по-леко засегнати.

Около 28 млн. потребители във Великобритания пият вино поне веднъж месечно, според Wine Intelligence. Страната внася продукция за около 4.4 млрд. долара годишно – от тази сума вино за над 3 млрд. долара идва от ЕС. Най-големият доставчик е Франция.

Даниел Ламбер казва, че увеличението на разходите произтича от допълнителните документи и дава пример с този износ, чрез който трябва да се потвърди напускането на виното от ЕС. Само той струва около 75 евро.

Затруднения възникват и около преноса на виното. Дървените каси, с които се случва това, трябва да се проверяват за съответствие със стандартите на ЕС за борба с вредителите. Много от тях не отговарят на изискванията и затова редица компании се оказва, че трябва да отделят допълнителни средства по това перо.

Необходими са и много по-подробни търговски фактури, а от юли ще се изисква допълнителна регулаторна форма - заместител на прословутия формуляр VI-1.

След като пресече Ламанша, виното се нуждае от друг сертификат, за да декларира пристигането си пред британските митнически власти. Според Ламбер това ще струва допълнителни 70 британски лири, плюс месечна такса от 157 паунда за достъп до силно бюрократичната митническа система CHIEF.

Търговецът прогнозира 30-50% увеличение на транспортните цени. Ричард Бърнет, директор на Асоциацията за пътни превози, каза, че тази оценка „може дори да е консервативна“.

Коментари: 0