Швейцарската MET придоби вятърния парк край Шабла

За компанията растежът на производството на енергия от възобновяеми източници в Централна и Източна Европа е част от дългосрочната бизнес стратегия

Швейцарската MET придоби вятърния парк край Шабла

Снимка: Pixabay

Базираната в Швейцария енергийна компания MET Group е приключила придобиването на 100% от Enel Green Power Bulgaria, която притежава вятърния парк "Шабла" в североизточна България с производствен капацитет 42 MW. Сделката е завършена на 20 януари след получаване на одобрение от съответните органи по конкуренция.

„MET Group разглежда растежа на производството на енергия от възобновяеми източници в Централна и Източна Европа като основна част от своята бизнес стратегия, като същевременно подкрепя енергийния преход от въглищата в Европа", се казва в изявление на компанията, цитирано от SeeNews.

Целта на MET е да изгради географски диверсифициран портфейл от енергийни и инфраструктурни активи със значително портфолио от възобновяеми активи.

Вятърният парк е петият по големина в България и се състои от 14 ветрогенератора Vestas-V90 с по 3 MW мощност всеки.

MET Group, активна на пазарите на природен газ, електроенергия и петрол, присъства в 14 държави чрез дъщерни дружества, 26 национални газови пазара и 22 международни търговски центъра.

Enel Green Power е подразделението за възобновяема енергия на италианската Enel Group.

Коментари: 0