Със сегашната организация България ще постигне целите за ваксинация през 2040 г.

Едва 3% от населението в страната ще бъде ваксинирано до края на лятото, ако продължаваме със същите темпове

Със сегашната организация България ще постигне целите за ваксинация през 2040 г.

Снимка: Красимир Свраков

Европейската комисия постави за цел 70% от всички възрастни в Европейския съюз да получат ваксина до лятото. Към момента обаче постигането на тази цел е доста трудна и ако се запазят настоящите темпове, едва 15% от населението в 27-членния блок може да бъде ваксинирано до 22 септември (тази дата е използвана като край на лятото), пише Politico в свой анализ.

Ваксини срещу коронавирус

Изданието приема, че ако държавите не подобрят организацията на процеса по ваксинация, ще  успеят да постигнат целта едва през март 2024 г. По този показател България е последна в тази неприятна класация. При настоящия темп на ваксинация и организация, които българските власти са направили, целта от 70% ще бъде постигната някъде през 2040 г. 

Засега Малта е шампионът на ЕС. Тя би могла да изпълни целта на Комисията навреме, ако удвои броя на дневните си дози. Великобритания, която вече не е член на блока и започна да ваксинира няколко седмици по-рано от ЕС, ще имунизира 83% от възрастните до края на лятото, ако запази сегашното си темпо.

Процент възрастни, които биха били ваксинирани до края на лятото, ако настоящият брой дози на ден остане непроменен:

Графики: Politico

Брой дневни дози, необходими за ваксиниране на 70 процента от възрастните до 22 септември, и действителната дата, когато тази цел ще бъде достигната, ако текущото темпо  на ваксинация продължи.

Няколко фактора определят темпото на ваксинационните кампании, като основният е броят на получените ваксини. Към момента от всички производители, които са одобрени, трябва да бъдат поставени по две дози.

Съществуват и логистични предизвикателства - породени от доставката, транспортирането и съхранението на ваксини, които възпрепятстват усилията за ваксиниране. Но тези ограничения могат да бъдат облекчени през следващите месеци, след като бъдат одобрени още производители. Европейската агенция се очаква в края на януари да даде одобрение за трета ваксина - на Оксфорд/AstraZeneca, която ще бъде по-евтина и по-лесна за прилагане от тези на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Друг фактор, който може да ускори нещата, е организацията по ваксинирането. Здравните власти се фокусират върху ваксинацията на възрастните хора в домовете, което отнема много повече време и усилия, отколкото създаването на центрове за масови ваксинации. От това възниква и въпросът дали някои държави ще последват противоречивите примери на Великобритания и Дания и ще забавят втората доза, за да могат да ваксинират бързо повече хора.

Коментари: 0