15% от търговците на дребно в България вече са фалирали

Българската ритейл асоциация настоява правителството да отвори моловете, за да не се стигне до масово затваряне на бизнеси

15% от търговците на дребно в България вече са фалирали

Снимка: Economic.bg/Архив

Търговците в големите молове са готови да работят по пет вместо седем дни в седмицата, както и да бъдат с намалено работно време, стига да им бъде позволено да отворят обектите си. Това заявяват в писмо от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно в страната.

Мерки срещу COVID-19

Според представители на асоциацията секторът на търговията на дребно е загубил стотици милиони левове от ограничителните мерки. В писмото си затворените бизнеси настояват за „незабавно отваряне на търговските центрове“, за да може „поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново“.

Генералният секретар на асоциацията Рая Попова посочи, че вече между 10 и 15% от търговците на дребно са фалирали. „Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда“, коментира още тя.

Според нея дори обектите в търговските центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като същевременно те не могат да разчитат на държавна помощ.   

От БРА уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.

Коментари: 0