Доларът най-накрая се стабилизира

Анализаторите обаче очакват ново потъване

Доларът най-накрая се стабилизира

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американският долар най-накрая се стабилизира след тежка сесия, която беше породена от смяната на властта в САЩ, предава Reuters. След като по света отново се появи възможността от затваряне на граници и затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 и неговите мутации, инвеститорите решиха да заложат на „сигурната валута“.

Доларовият индекс се задържа на ниво от 90.247, след като миналата седмица се потопи до 90.043 в четвъртък, по данни на Yahoo Finance. 

Анализаторите обаче заявиха, че доларът може отново да се срине, ако Федералният резерв на САЩ приеме новите мерки за „силно приспособима парична политика“. Решението за това ще бъде взето по-късно тази седмица и ще бъде обвързано с правителствените стимули в подкрепа на американските домакинства, които са засегнати от кризата.

„Не мисля, че Федералният резерв има желанието да намали стимулите в този момент, въпреки че някои играчи на пазара прогнозират, че може да бъдат намалени“, заяви Казушиге Кайда, ръководител на валутните продажби в Клонът на Street Bank в Токио. Според него доларът ще остане в низходящ тренд, въпреки че сега е стабилен.

Развитието на валутата е ограничено както заради политическата нестабилност в редица европейски държави, така и от пандемията, твърдят анализаторите. Те добавят, че 2021 г. няма да бъде същата за долара и „го очакват големи предизвикателства“.

„Ралито на фондовите пазари по време на тази пандемия е изцяло зависимо от фискалната експанзия и монетизирането на дълга от централните банки“, каза Макото Ноджи, главен валутен стратег в SMBC Nikko Securities.

Междувременно инвеститорите се надяват политиките на Джо Байдън да бъдат благоприятни за пазарите и въпреки кризата световната икономика да започне да се възстановява.

 

Коментари: 0