Европейските пазари затвориха на червено заради новите COVID мерки

Междувременно стабилността на щатския долар потопи цената на златото

Европейските пазари затвориха на червено заради новите COVID мерки

Снимка: Unsplash

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари приключиха сесията в петък със смесени стойности. Dow Jones и S&P500 се понижиха, докато NASDAQ затвори с нов рекорд. Въпреки това основните американски индекси отчетоха седмичен ръст. Dow Jones достигна четвърта подред позитивна седмица, докато S&P500 записа трета. Технологичният индекс достигна 4.19% повишение, като изминалата седмица е най-успешната от ноември 2020.

Европейските пазари затвориха с негативни стойности, след като инвеститорите следяха новите коронавирус мерки и икономическите данни от еврозоната. DAX30 се понижи с 0.24%, приключвайки сесията на 13 873.97, докато FTSE100 отстъпи с 0.30% до 6 695.07 пункта.

Цената на петрола се понижи, след като американските запаси на петрол отчетоха повишение, също така новите рестрикции върху износа за Китай оказаха влияние върху настроението на инвеститорите. WTI приключи сесията с 1.6% понижение, докато Brent изгуби 1.1% от стойността си, приключвайки сесията на 55.27$ за барел. 

Златото изпита силно понижение в петък, като изгуби 1.8%, поради високия „sell-off“, както и стабилизирането на щатския долар. Въпреки това, новите обявени фискални стимули подпомогнаха седмичния ръст на златото, като записа първа седмица с повишение от последните три.  Спот златото спадна с 1% до 1 851.50$ за тройунция, докато златните фючърси се понижиха с 0.8%, достигайки 1 851.50.

 

Акценти днес

 

Икономически данни  – САЩ

Акцентът на деня ще падне върху данните за бизнес климат в Германия, който измерва промяната за последния месец на база капитализация и приходи на бизнеси.

 

Инструмент на фокус

 

Biontech SE – 4 Часа

Акциите на компанията навлязоха в зона на локална съпротива около психологическото ниво от 110.00. Индикаторът Стохастик показва, че текущата стойност е навлязла в зона на прекупен пазар, като при неуспешен опит за пробив на съпротивата, може да се очаква понижение до 200-периодната експоненциална средна около ниво от 91/92.00 долара.

 

EUR/USD– 4 Часа

Валутната двойка достигна до зона на локална съпротива, като текущата цена се опитва да пробие усилено съпротивата около 1.21750. При неуспешен опит може да се очаква понижение на цената до ниво около 1.21250, където се намира и 200-периодната средна. Индикаторът MACD допринася за очертаване на текущото движение, като показва понижение на покупателния обем.

Gold – 4 Часа

Златото заформя локално възходящо движение, като текущата цена се намира близо до долната граница на тренд линията. При засилена подкрепа от пазара и успешно преминаване над 50-периодната средна, може да се очаква повишение на цената до ниво от 1 870.00$ за тройунция, като локалния връх на суровината се намира на подобно ниво.  

 

US500 – Дневнa 

Американският индекс продължава да поставя нови рекордни нива, въпреки това през последния търговски ден от седмицата, не успя да запише поредно повишение. Може да се очаква текущата стойност да направи корекция до ниво около 3 750, като при достигане на стойността, може да се очаква обратно повишение до текущата стойност от около 3 500.00.

 

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0